5 tips til lune uterom og soner i hagen

For en fantastisk start på sommeren vi har hatt, og det allerede i mai! Har du også delvis flyttet utendørs? Det har vi, og i denne månedens artikkel vil vi gi deg noen enkle tips til hvordan du kan skape hyggelige, lune og innbydende soner rundt huset, som fyller alles behov for å trives, både for store og små!

Når vi snakker om soner utendørs tenker vi gjerne på plasser å sette seg ned. Det er godt å ha mulighet til å sitte ulike steder rundt huset. Et sted du kan finne sol, et sted du kan finne skygge, et sted for å ta en kaffe, spise middag, se barna leke eller bare nyte været og hagen.

Husk å drømme! Hvordan ser drømmehagen eller drømmeterrassen din ut? Det er lov å drømme deg litt bort, det er ofte da de gode idéene dukker opp! Så kan du bruke kreativiteten til å gjøre det slik at det passer lommeboken og tiden din. Hage og uteplass er et langtidsprosjekt og du skal ha det gøy mens du holder på, og husk også at planter og trær vokser fort når det først har kommet ned i jorda. Det er gøy å se at hagen blir til steg for steg. Tenk både langsiktig, men også på en og en liten oppgave som kan gjøres. Mens du drømmer er det lurt å lage en plantegning for hagen og for de ulike sonene du ser for deg, kanskje da spesielt av terrassen eller balkongen.

Under har vi listet opp nyttige ting å tenke på når man planlegger sonene ute. Vår egen interiørdesigner Nathalie tar dere med på en runde rundt huset sitt. Hun har gjort noen veldig enkle og smarte grep for å få til ulike soner som dekker ulike behov. Hun kommer med sine tips for å lage lune soner ute som innbyr til kos.

1. Tenk på solforholdene

Er du en av de som elsker å steike i sola? Eller av de som elsker sol, men i skyggen? Uansett er det lurt å tenke gjennom de ulike tidene gjennom dagen; hvor sola flytter seg, og hvor skyggen kommer og går. Det gjelder for både mennesker og planter. Du bør tenke ut hyggelige steder det går an å sette seg ned - både i sol og skygge. Plantene trives også med ulik mengde direkte sollys eller på skyggefulle plasser. "Innred" med planter utifra solforholdene, da får du planter som trives!

Her er spisebordet plassert i skyggen og det finnes mulighet for å lage skygge med markise og parasoll. Disse er også med å skape et lunere uterom.

2. Lag ulike "rom" rundt huset

Rundt et hus, om det ligger i tettbebygd strøk eller med mer plass og luft rundt, er det lurt å tenke gjennom hvor det kan bli hyggelige sitteplasser. Sitteplassene er alfa og omega; lag en sitteplass også på vei til en annen sitteplass, for kanskje vil du nyte den fine klatrehortensiaen på vei bort til sofaen! Terrassen i seg selv kan også deles opp, selvom ikke plassen er så stor. Nathalie og familien har delt inn terrassen på ca 18 kvm i 3 soner. Det har de gjort ved å plassere modulsofaen på to ulike steder. De har lagd en kontrastvegg som rammer inn denne sonen. De har plassert grillen og spisebordet i nærheten av hverandre, som gir en god sone for bespisning utendørs. Bor du i leilighet er det gjerne noe mer begrenset plass, men også her kan det skapes ulike rom, for eksempel spiseplass og hvileplass. På både terrasser og på balkonger kan sonene deles inn med blomsterkasser som du kjøper eller bygger selv.

Det trenger ikke alltid være komplisert. Her er et lett flyttbart telt for barna plassert i skyggen for ro og lek.
Modulsofaen er delt opp og plassert to ulike steder. I denne sonen kan skyggen nytes når sola er som varmest, samtidig som man venter på middagen som blir klar på grillen.

3. Overbygd plass

Her i Norge har vi varierende vær og temperaturer gjennom utesesongen. Har du mulighet og plass er det en god idé å skape et overbygd parti i hagen, men det trenger ikke være så stort. Nathalie og mannen har bygd dette lille drivhuset/hagebod. Halvparten er til oppbevaring av hageredskaper, gressklipper, uteleker og hageputer, mens den andre halvparten er et drivhus. Her satt de inn gamle dører og vinduer som de fikk tak i på Finn, og malte drivhuset hvitt innvendig for å få det så lyst som mulig. Inne i drivhuset dyrkes det agurk og tomat og dekoreres med sommerblomster hver sesong. Her er det satt inn en enkel benk hvor frokosten kan nytes, eller en plass for en god bok eller strikketøy i regnværet. Har du mulighet for større overbygd område med vegger, vil det forlenge utesesongen med mange uker!

Utehuset/boden i hagen har en egen del som er et drivhus. Her har det vært viktig for Nathalie at hun også kan nyte både plantene og hagen med en kaffekopp og frokosten. Kos er viktig!

4. Tekstiler

Selvom det kan være litt jobb og ta inn og ut puter og tekstiler dersom du ikke har overbygg, gir det virkelig en lun og god stemning til en hver utesone. Velg litt grove, vevde tekstiler i lyse farger og naturmaterialer. Det falmer ikke like lett og står i stil med det naturlige utendørs. På Ikea kan du få tak i rimelige inneputer med dun som gir det lille ekstra. Pledd som både er til dekor og til kjøligere kvelder er et must. Disse kan ha en sterkere farge og friske opp helheten.

Lyse, grovere vevde tekstiler passer godt til uterommet. Nathalie fyller på med puter - det gir en god stemning og fyller opp uterommet på en innbydende måte. Velg deg en palett på putene og la de gå igjen i de ulike sonene - det skaper en god helhet mellom de.

5. Ildsted

En bålpanne og levende ild gir en ro og kan være til glede hele året. Nathalie har en deilig plass foran huset der familien har hatt en bålpanne i mange sesonger. Den er i bruk hele året! De fikk en venn til å lage benker av en kløyvet gran, som gir en naturlig og fin innramming av plassen. På benkene legges det saueskinn vinter og høst, men plassen nytes blant liljekonval og hvitveis om våren og sommeren. Nærhet til naturen gir en spesiell ro, så hvis du ikke har skogen rett utenfor går det også an å skape en naturlig hage med innslag av det vi finner i skog og mark. Vær kreativ og skap sonene du ønsker deg, og som tilfører hverdagen og helgene noe ekstra godt!

Levende ild fører med seg en naturlig ro og fred. Bålplassen hos Nathalie er i bruk hele året, her med forfriskende drikke i glasset og et pledd. Feiring av St.Hans og enklere grilling til middag foregår gjerne her på sommerstid. Det er godt å sitte så tett på naturen.

Oppsummering:

Tenk over hvor du vil ha ulike sitteplasser eller hvilesteder, om det skal være i sol eller skygge. Lag soner som gir deg viben du leter etter ved hjelp av overbygg, tekstiler og planter. Drøm deg bort, tilpass tid og budsjett, bruk lang tid og kos deg på vei mot målene du setter deg underveis.

God planlegging og riktig god sommer fra oss, om den tilbringes i sola eller i skyggen!

SLIK LAGER DU egensnekret benk til en av sonene dine:

Sittebenken lages enkelt med terrassebord 28x120 mm som får en grålig patina med tiden.

Denne står i skyggen hos Nathalie og familien og brukes om ettermiddagene når solen er sterk. Denne sonen gir skygge, tid for en kaffe og is mens barna leker.

Det er brukt impregnerte terrassebord 28x120 mm, som vil få en grålig patina med tiden.

Pris: ca. 650 kr.
Mål: L140 x D49 x H 50
Utsyrsliste:
  • Terrassebord, ca 28 meter tilsammen (HUSK å beregne litt kapp)
  • Kapp- og gjersag
  • Tommestokk
  • Blyant
  • Trelim til bruk utendørs
  • Terrasseskruer, 4x50 mm
  • Pussekloss
Slik gjør du:

Sag 9 stk lengder på 140 cm, lengden på benken.

Sag 16 stk lengder på 50 cm, høyden på benken.

Sag 18 stk lengder på 38 cm, høyden på disse + høyden på terrassebordene = høyden på benken.

Begynn med å pusse alle ender med pussekloss og få bort flisete kanter.

Legg en 140 cm liggende på bakken. Bruk gjerne et flatt underlag som papp eller lignende.

Plasser to lengder på 38 cm liggende ned fra hver ende.

Oppå disse på hver av sidene plasser du lengden på 50 cm. Disse limes og skrus på med 3 skruer jevnt fordelt.

Gjenta prosessen til alle delene er brukt. Benken brukes med siden som ligger ned ved montering ut, på denne siden er det ingen skuer som syns!

Lykke til!

Sittebenken innbyr til en liten strekk etter middag mens barna kan leke i skyggen.