Festmåneden mai!

Det står vår i kalenderen, og måneden mai har gjort sitt inntog. Mai er for mange den vakreste måneden, hvor vi ser slutten på den kalde årstiden. Solen stikker frem og varmer. Gresset grønnes, blomstrene spirer og trærne kles i grønt. Mai er måneden med fridager, og for fest; nasjonaldag, konfirmasjoner, dåp og hageselskaper på grønne plener. Det er måneden for å finne frem grillen og utendørsmøblene. Mai er nesten som

Vi i Kaspara er også veldig glade i å duke til fest. Vi har vært hjemme hos vår boligstylist og interiørdesigner Nathalie og dekket bordet til en litt alternativ og fargerik 17. mai fest. I denne artikkelen deler Nathalie enkle tips og triks til borddekking som lett kan varieres med farger og temaer skreddersydd til enhver anledning. Tips nummer èn; bruk det du har hjemme!

Bordet dekkes lag for lag med farger man ønsker skal være en rød tråd for temaet i anledning fest.

Det skal ikke mye til-

Et godt grunnlag for et estetisk vellykket dekket bord er:
-Blomster, gjerne to slag som klippes i forskjellige høyder for å skape spenning og dynamikk
-Vaser man har i forskjellige størrelser
-Servietter i fargetemaet man ønsker som en rød tråd til festen

Bordet er opphøyet med en fjøl i midten for å skape et samlingspunkt for dekoren. Forskjellige typer vaser med blomster klippet i ulik høyde.

Tips til alkoholfri drikke til festen

Alkoholfri drikke har med årene økt i etterspørsel og i popularitet. Har man lyst til å servere noe annet en Farris og Mosell i festlige lag, har alternativene blitt nokså mange, spennende og smaksfantastiske.

-KOMBUCHA selges på vinmonopolet er et godt alternativ til cava og prosecco. Kombucha har syren og smaksintensiteten som er god fet og salt mat. Regelen tilsier at jo mer mat smaker, jo mer bør drikken smake.

-MOON BREW er en botanisk drikk som også selges på vinmonopolet. Denne drikken er alternativet til hvitvin og annen musserende og passer godt til lettere sommemat som salat og skalldyr.

-RADLER og IPA selges i dagligvare butikker og er et godt alternativ til øl. Drikken passer godt til fet og grillet mat da den har myse sødme og kullsyre som frisker opp i ganen før inntak av neste bit.

-MUSSERENDE FRUKTSIDER fra lokale gårder som BALHOLM, KVESTAD og ASKIM har mer dybde i samakspaletten og tilsvarer drikke som rødvin. Disse alternativene er meget gode til lettere servering som ost og kjeks.

Dager å feire i mai

1. mai – Arbeidernes dag
1. mai er arbeidernes dag. Hvert år arranger forskjellige samorganisasjoner eller lokale avdelinger av Landsorganisasjonen Norge med blant annet 1. mai-tog. Arbeidernes dag ble første gang feiret i Norge i 1890. Siden 1947 har 1. mai vært en offentlig høytidsdag.

1. mai – Gaukmesse (Gaukdagen)
På Østlandet var det i gamle dager vanlig å lytte for å høre gjøken for første gang. I gammel overtro ble det sagt at hørte man gjøken i syd ble det et godt år, men hørtes den i nord ville man dø samme år.

2. mai – Marias berggang
Maria berggang eller Maria besøksdag er til minne om at Maria, mens hun ventet på at Jesus skulle bli født, besøkte sin slektning Elisabeth, som var moren til døperen Johannes.

3. mai – Korsmesse
Korsmesse er til minne om at Jesu kors ble gjenfunnet i Jerusalem av den hellige Helena i år 320.

3. mai – Internasjonal dag for pressefrihet

5. mai (2024) – Verdens latterdagi

8. mai – FNs internasjonale minnedag for dem som mistet livet under andre verdenskrig

8. mai – Den internasjonale Røde Kors-dagen
Røde Kors-dagen feires den 8. mai. Dette var fødselsdagen til Røde Kors’ grunnlegger Henry Dunant. Dette ble vedtatt i 1938, men det var først i 1984 at merkedagen offisielt fikk navnet Røde Kors-dagen.

8. mai – Frigjøringsdagen 1945
8. mai 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst, og den andre verdenskrig var over i Europa. Norge ble atter et fritt land og aldri har landet sett en slik fest. Frigjøringsfesten som startet 8. mai varte i en hel måned og nådde sitt høydepunkt ved Kong Haakons hjemkomst til Oslo 7. juni.

9. mai (2024) – Kristi himmelfartsdag
39 dager etter 1. påskedag

15. mai – Hallvardsdagen
St. Hallvard er Oslo skytshelgen. Han feires 15. mai, riktignok ikke så veldig stor målestokk. Trolig legger datoen, to dager før 17. mai en hvis demper på festlighetene. Feiringen av St. Hallvard har imidlertid hatt en oppblomstring i den siste tiden. Folk i Oslo er i større grad oppmerksomme byen fortid i middelalderen og det er i Middelalderbyen feiringen er størst.

17. mai – Nasjonaldagen
Vi feirer at Norges grunnlov ble skrevet på Eidsvoll i 1814. Med flagg, bunad, korpsmusikk, is og glede er dette trolig landets gladeste dag.

18. mai . Eriksmesse

18. mai ble det feiret Eriksmesse. Erik var en svensk helgen som ble drept av svenske adelsmenn i 1160. Han ble ansett som martyr, og har vært dyrket i Sverige på samme måte som Olav den hellige i Norge, på grunn av underlige jærtegn som ble registrert etter hans død.

19.-20.mai (2024) – Pinse- feires 49 dager etter at Jesu Kristi stod opp fra de døde på påskedagen.

22. mai – Bjørnevåk
22. mai ble kalt Bjørnevåk. Ifølge folketroen skulle bjørnen komme ut av hiet den dagen. Men egentlig er ordet en forvansking av Bjarnvardsvaka. Dagen ble også kalt St. Bernhards messe i katolsk tid. Etter hvert mistet dagen sin betydning som festdag.

25. mai – Sådagen
I mange bygder nordpå var 25. mai begynnelsen på såtiden. Det var også en katolsk festdag folk flest hadde glemt navnet til, nemlig Urbani papae til minne om pave Urban 1.

-Vi på Kaspara ønsker dere alle lykke til med festplanleggingen og en riktig god festmåned!