Planter og uterom

BELIGGENHET:

Naviger deg rundt på tomten og analyser husets beliggenhet. Hvor har man lyst til å oppholde seg når man er ute? Finn ut hvor det er sol og skygge, og hvor man treffer på de sureste vindene.

FORBEREDELSER:

Når man har funnet seg sonen man føler er riktig for å etablere et uteareal på, starter man med et lite område og bygger heller ut arealet steg for steg. Det er viktig å ikke gjøre prosjektet for stort slik at det blir for omfattende. Ønsker man et større uteområde er det essensielt med god planlegging for et best mulig resultat både når det kommer til estetikk, funksjonalitet og økonomi.

ARBEIDSTEGNING:

Tegn gjerne opp en skisse over hvordan man ønsker å ha det. Her er det da viktig å tenke på hvilke aktiviteter som skal skje hvor, og med dette som utgangspunkt, dele opp arealet i forskjellige soner. Hvor ønsker man å slappe av? Hvor ønsker man å stå ved grillen og kokkelere? Hvor skal det spises? Hvor skal barna få boltre seg? Det anbefales også å ta hensyn til hvordan uteplassen ser ut innenifra i huset, slik at det ikke oppleves som forstyrrende og rotete.

En plantegning som indikerer et uterom med planlegging av hvordan det skal se ut med inndeling av ulike soner for opimal bruk.
Foto: Toa555

UTEMØBLER:

Valg av møbler til uteplassen er viktig å bruke tid på. Utvalget er stort og det kan være vanskelig å finne noe man synes er optimalt. Noen vil ha noe fint å se på, andre ønsker å prioritere sittekomfort. Uansett hva man velger er det viktig å tenke på hvilke behov man har og hvilke funksjoner man ønsker av møblene. Møblene skal også passe inn i miljøet de skal settes inn i. Ha i bakhodet at lette møbler fort kan blåse bort, og massive rottingmøbler kan ta mye oppmerksomhet. Plassbygde møbler er et godt alternativ for et vellykket uttrykk. Tenk også på at møblene burde være lettstelte, de burde tåle en god vask og være UV bestandige - da varer de mye lenger!

PLANTER:

For å gjøre uteplassen mer personlig, hyggelig og innbydende, er det fint å innrede med planter. Det er viktig å finne riktig informasjon om plantene man velger. Les deg opp eller rådfør deg med fagpersoner om de enkeltes planters trivsel slik at de vil vare. Begynn å plassere de store tingene først i utesonen. Først møbler, så større planter og trær. Kasparas tips er å sette plantene i grupperinger med forskjellig høyder og størrelser for å skape harmoni, samtidig spenning og dynamikk. Suppler med dekorative tekstiler til sist.


TEKSTILER:

Kronen på verket er å innrede utesonen med tekstiler; puter, duker og tepper. Tekstiler myker opp og skaper lunhet og taktilitet til utesonen. Lek gjerne med lyse og mørke nyanser, i ulike materialer og teksturer, for å gjøre uttrykket lekent og interessant. I et naturlig utemiljø kan vi tillate oss å være mer vågale når det gjelder farger enn innendørs.

Og til sist: Husk at uterommet skal være et fristed til inspirasjon, nytelse og optimal livskvalitet- Livet er best ute!

Et ferdig innredet uterom med hagemøbler; sofa, bord stol dekorert med planter og tekstiler som puter og tepper til et vellykket areal
Foto: Bialasiewicz