Tapet- rom for en ny dimensjon

De delikate overflatene, de spennende strukturene og de vakre mønsterene -en tapet gir veggene og rommene i hjemmet en ekstra glød, et blikkfang og en ny dimensjon!

Det har skjedd mange endringer i løpet av de siste årene som har ført til at det nå har skjedd et skifte i vanene og ønskene våre. Vi har blant annet vært igjennom en pandemi, som har tvunget oss til å tilbringe enda mer tid i hjemmene våre, og vi har knyttet oss enda tettere sammen med andre kulturer og skapt nye trender. Det er stadig fler av oss som ønsker å gå fra det slette minimalistiske interiøret, til et mer voluminøst interiør.

Vår stylist Linn Beate ønsket seg nå på nyåret en forandring i hjemmet, og valgte tapet som en enkel måte å fornye på. Det var spisestuen og gjesterommet som fikk tildelt oppgradering i denne omgang. Valget av tapet til spisestuen falt på den mønstrete tapeten Chestnut Blossom fra den svenske tapetgiganten Borås. Dette er en vakker og vågal tapet som bugner av stiliserte kastanjeblomster og blader, og er et klassisk motiv fra Borås sitt eget tapetarkiv. Tapeten kan kjøpes i to fargekombinasjoner. Linn Beate valgte kombinasjonen med en mørkgråblå bakgrunn for å oppnå en lun atmosfære i spisestuen, som ellers er innredet med stilmøbler fra tidlig 1900- tall. Tapeten rammer inn spisestuen som nå har fått en tydelig avgrensing og indikasjon på en egen sone i den ellers åpne stue løsningen.

Chestnut Blossom fra Borås Tapet.                Foto: Borås Tapet

Før og nå. Spisestuen har fått et mykere, lunere og dynamisk uttrykk.

Til gjesterommet valgte Linn Beate tapeten LEMONS fra merket Scandinavia Tapeter, som er butikkkjeden RUSTA sin egen produksjon. Denne serien med tapeter er i likhet med tapeten fra Borås enkel å klistre opp med "Easy up" teknologi. EasyUp er tapeter av slitesterk kvalitet som gir slette vegger uten synlige skjøter. Tapetene har i tillegg høy opasitet som betyr at gamle tapeter med kontrastrike mønster ikke skinner igjennom. Kvaliteten er også formstabil.

Tapeten Scandinavia LEMONS fra Rusta, en lettoppsatt "easy-up" tapet.

Før og nå. Tapeten fremhever møblene og gjør at rommet får et nytt og spennende uttrykk.

Rommet oppleves spennende å være i, og til tross for at det er mye mønster og mye som nå skjer på veggende, er det lett å kombinere med andre mønster og bilder.

Det er bevist at vi som mennesker trives bedre i mykere miljøer. Mange fokuserer nå på å balansere det taktile, med ulike overflater, blankhet eller matthet i hjemmene sine. Ved å kombinere ulike teksturer kan man leke seg med refleksjoner, lys og stemninger i hjemmet som man tidligere gikk glipp av med den stramme stilen.

En tapet kan gjøre mye for atmosfæren i et rom. Det kan myke opp, stramme opp eller endre rommets karakter. Det kan dekoreres på kun én vegg, eller dekke alle veggene i et helt rom. Er man ekstra vågal, kan tapetsering av taket tilføre ekstra spenning i rommet.

Tapetsering av taket i et rom skaper et spennende uttrykk og rom for lekenhet i interiøret.                   Foto: Homes and Gardens

Om man bestemmer seg for å tapetsere, er det ikke nødvendig å kaste seg på de aller kraftigste fargene eller de mest utfordrende mønstrene i starten. For å myke opp et stramt rom, kan man med fordel velge en ensfarget strie eller tapet i lin med struktur. Dette vil gjøre at rommet føles lunere og mer dynamisk. Overflatene på veggene vil gi rommet et taktilt uttrykk som vi spille på lag med de andre tekstilene og møblene i rommet. Det er derfor viktig å gjøre et dypdykk i hva markedet har å tilby, og finne ut av hva man selv kunne tenke seg, og hva som passer til det enkelte hjemmet. Tapet vil fylle rommet med en ny energi.

For å myke opp et stramt rom, kan man med fordel velge en ensfarget strie eller tapet i lin med struktur.                  Foto: Novalin

Er det ønskelig å fange opp fargene som allerede er i hjemmet, kan man velge en tapet som plukker opp og understreker disse nyansene. Nyansene i tapeten kan være nok til å omfavne fargen i et møbel, og dermed binde uttrykket sammen til en helhet. Er det mye farger og mønster i hjemmet ellers, kan en ensfarget tapet med struktur være med på å roe ned helheten.

På markedet i dag finnes det et stort utvalg med tapeter i utallige kvaliteter, strukturer, mønster og farger. Blant noen av signatur kolleksjonene kan vi blant annet trekke frem Borås Tapeter, Sandberg, Colefax & Fowler, Morris & Co og ikke minst undertegnedes favoritt- de vakreste tapeter fra House of Hackney.

Stue tapetsert i kjent stil fra den engelske tapetleverandøren HOUSE OF HACKNEY          
Foto: the home page

Ordet tapet kommer stammer fra det persiske ordet Tapeh og var betegnelsen på tepper som ble hengt opp som dekorasjon på vegger, eller brukt som dørforheng. Tapeter er av de eldre interiørprodukter vi kjenner og kom ved innføringen av moderne papirproduksjon i Europa på slutten av 1500 tallet. Det var franskmennene og engelskmennene som ledet an denne produksjonen. Tapetene ble malt for hånd eller stensilert. Iløpet av 1700 tallet kom det nye teknikker for produksjonen som inkluderte blokkskrift og flokker. Det ble dermed mer vanlig med tapet, men fremdeles var dette en luksusvare og var forbeholdt de adelige og betalingsdyktige. Moderne teknologi har i de senere år gjort at tapet er rimeligere enn før og mer for alle. Tapetsering har også blitt enklere å utføre da den kan limes rett på veggen og ikke behandles i forveien.

Det finnes flere typer tapeter;

Papirtapet

Papirtapet er laget av papir og må stort sett tapetseres baksiden av tapeten før man henger den på veggen. Papirtapet er som regel tynne tapeter, som gjør at ujevnheter i veggen lett blir synlig. Så ledes må man være mer nøye med forarbeidet her.

Fibertapet

Fibertapet er den enkleste tapettypen å tapetsere og er en kombinasjon av cellulose og polyester. Cellulose fremstilles av trefibre, mens polyester er en kunstfiber. De beste fordelene med fibertapet er stabilitet og styrke. Fibertapet er mer moderne tapettype, og er generelt tykkere enn papirtapet. På den måten skjuler den små ujevnheter i underlaget bedre, men er generelt litt dyrere å anskaffe. Fibertapet er også mye enklere å fjerne enn papirtapet, om det ønskes med tiden.

Vinyltapet

Vinyltapet er en plastlignende tapet og tåler litt ekstra slitasje og vask. Denne tapettypen egner seg derfor i rom med stor slitasje. De har ofte papir eller fiber som bakgrunn, det samme har typiske tekstilpapirer og strier.

Bambusspiler

Bambustapet er et veggprodukt bestående av bambuslameller limt på en tekstilduk. De finnes i fine, naturlige farger, og er et miljøvennlig produkt.

Overmalbar

Overmalbar tapet er en smart løsning for å fornye og skape slette veggflater, uten å måtte fjerne og erstatte tapetet du har på veggen fra før. Med denne tapeten kan du male over en ny farge for å gi rommet et friskt utseende. Med overmalbar tapet kan du enkelt og rimelig fornye rommet ditt på en midlertidig eller permanent måte.

For å tapetsere trenger du:

  • Tapet
  • Tapetlim
  • Malerrulle og rullekar
  • Pensel til hjørnet og kanter
  • Tapetkniv
  • Tapetsletter/børste
  • En bredsparkel
  • Svamp og vann

Slik tapetserer du:

Steg 1: Forberedelser til tapetsering

For å oppnå et godt sluttresultat er det som med mye annet nødvendig med et nøye forarbeid. Pass på at man har god tid og ikke skal rekke annet. Veggen skal være tørr, fast og ren. Det anbefales å vaske veggen med et skånsomt vaskemiddel som fjerner smuss, fett og såperester fra veggen.

Hvis veggen har ujevnheter og spikerhull burde dette sparkles slik at veggen blir rett og slett.

TIPS! Grunn veggen med et strøk med akrylmaling i lik farge til tapeten. Da vil glipper og ugjevnheter bli mindre synlige.

-Grunne veggen

Skal du legge tapet på nye gipsvegger, sparklede vegger eller andre sterkt sugende underlag er det lurt grunne veggen med et strøk med akrylmaling. Dette er for å mette ut veggene slik at veggen ikke suger til seg masse tapetlim. Hvis det er en tidligere malt vegg, er det ikke nødvendig å grunne, men det kan allikevel være lurt å grunne med et strøk akrylmaling i en farge lignende til tapeten.

-Mønsterrapport

Har du valgt en tapet med en mønsterrapport må dette tas hensyn til når tapeten skal settes opp. På baksiden av tapeten står det informert om hvor ofte mønsteret repeterer seg. Det er viktig å passe på å matche opp mønsteret for hver lengde som settes opp, slik at mønsteret følges likt langs hele veggen.

Steg 2: Tapetlim

Forskjellig typer tapet krever forskjellig typer lim, så pass på at det er riktig variant som er kjøpt inn.

Start å tapetsere fra et hjørne, inntil et vindu eller dørkarm. Bruk et vater eller en loddsnor for å lage enn rett linje. Tegn gjerne opp den rette linjen med en blyant ca. 53 cm inn på veggen. Det blir da med en gang enklere å se hvor tapeten skal ligge.

Bruk en malerrulle til å påføre lim på veggen. Bruk en pensel til å påføre lim i kanter og hjørner hvor det er vanskelig å komme til. Påfør nok lim til èn tapetlengde om gangen jevnt utover veggen. Gå gjerne et par cm lenger enn tapetens bredde.

Steg 3: Plassering av tapet

Oppbevar tapeten i en eske på gulvet. Det kan være esken tapeten kom i eller en annen eske man hadde i boden. På denne måten blir det lett å dra tapeten opp, og den vil da ikk ligge på gulvet hvor den kan bli skitten. Ta tak i enden på tapeten og dra den opp. Start med å feste den øverst på veggen og stryk den nedover. Pass på å stryke ut alle luftbobler med en børste eller en tapetsletter. Begynn med å stryke fra midten og oppover, så fra midten og nedover. Til slutt stryker du langs kantene.

Når du kommer til listen kan du bruke en bredsparkel til å holde tapeten rett inntil lista, og skjær inntil bredsparkelen med tapetkniv. Dette hjelper deg få en helt rett linje ved listen. Ta en lengde om gangen. Neste lengde legger du inntil det første.

Gjenta prosessen til veggen er dekket.

TIPS! Bruk en fuktig svamp til å dra over skjøtene mellom tapetene og inntil list/gulv for å fjerne alt overskudd av tapetlim.

Kutt tapeten nederst med en tapetkniv, slik at du får en rett og fin kant.         Foto: Fargerike

Glatt ut tapeten med en børste eller en tapetsletter og stryk ut alle luftboblene for et jevnt og glatt resultat.                Foto: Fargerike

Steg 4: Tapetsere hjørner

Når du skal tapetsere et innvendig hjørne kan du måle avstanden fra forrige tapetlengde til hjørnet. Legg til 1-2cm ekstra og klipp til den neste lengden. Hvis tapeten har rapport må du passe på at biten du klipper til passer opp mot forrige lengde.

For utvendige hjørner følger du samme fremgangsmetode, og legger tapeten rundt hjørnet. Her er det viktig at det er min. 1-2cm over kanten.

TIPS! Bruk en pensel til å påføre tapetlim i hjørnet.

Legg tapeten rundt hjørnet. Her er det viktig at det er min. 1-2cm over kanten.          Foto: Fargerike

Er du nysgjerrig på tapet og ønsker en enkel og rask forandring i hjemmet?

Vi i Kaspara Boligstyling & Interiør har lang erfaring og faglig ekspertise med alt innen interiør og oppgradering av hjem.

Vi hjelper til med råd og veiledning, og skreddersyr løsninger til deg og ditt hjem!

Kontakt oss gjerne for en uforpliktende samtale.

https://www.kasparabi.no/kontakt